Voor de mengverhouding kan gebruik worden gemaakt van diverse samenstelling om de gewenste resultaten te krijgen. deze zullen altijd liggen tussen 1:1 tot 1:5.

Verhouding 1:1 1 deel gom 1 deel Kalium-dichromaat

Verhouding 1:5 1 deel gom 5 delen Kalium-dichromaat


De verhouding en dikte van aanbrengen bepalen de te gebruiken belichting tijd. Maak eventueel een proef-belichting met de grijs-vlakken met meerdere belichtingen om de gewenste combinatie van licht, mengsel en dikte van aanbrengen te bepalen.

 

 

1e laag, hoge lichten met weinig pigment.

Samenstelling (verhouding)  
Gom  4 ml
Kalium-dichromaat  10ml 
Pigment   bruin (403)
Aanbrengen 1 ml /A4

 

 

2e laag, contrast en middentonen met meer pigment

Samenstelling (verhouding)  
Gom 2 ml
Kalium-dichromaat  6ml 
Pigment  Oranje (339)
Aanbrengen 1 ml /A4

 

3e laag, schaduw met meer pigment

Samenstelling (verhouding)  
Gom 2 ml
Kalium-dichromaat  5ml 
Pigment  zwart ()
Aanbrengen 1 ml /A4

 

Voor het ophelderen van de foto, (het uitwassen van de kalium-dichromaat) Kan door gebruik te maken an verschillende chemicaliën. De minst agressieve vorm hiervan is gebruik te maken van een oplossing met aluin. Door het oplossen van aluin-poeder in water, kan een dompelbad worden gemaakt. De foto kan hierin worden ondergedompeld, waarbij de kalium-dichromaat zal uitspoelen.

Na gebruik kan de vloeistof met aluin worden gefilterd (keukenrol in trechter), bewaard in een fles voor een volgende verwerking.

Na het verwerken van de laatste druk en het ophelderen door het uitwassen van de Kalium-dichromaat, kan de foto worden bewerkt door deze te voorzien van een zijdeglas laag parketlak. Dit zorgt er voor dat de foto een zijde glans effect krijgt. Bijkomend voordeel is de bestendigheid tegen vocht en vlekken. 

Als de foto niet wordt ingelijst, kan deze op een plaat MDF of hardboard worden geplakt, zo blijft deze vlak.