Voorbewerken (papier-krimp)
De eerste voorbehandeling is het nat maken van het papier. aangezien dit bij het volledig natmaken bij het ontwikkelen zal krimpen. deze krimp kan ook vooraf aan het papier worden toegekend door deze meerdere malen gedurende lange tijd in een bad lauw water te plaatsen. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van de ontwikkel - spoel bakken of eenvoudig een emmer waarin de op maat gesneden bladen worden ondergedompeld.
De vellen aquarel papier laat ik zo ca 60 a 120 minuten ondergedompeld zich vol zuigen met het schone water. Bij voorkeur water gebruiken met een temperatuur van cd 50 graden.
Na het onderdompelen moeten de bladen worden gedroogd, dit kan op gelijke wijze als dit ook gebeurd na het uitspoelen van de belichte vellen. Zelf gebruik ik hier een waslijn voor waar middels de wasknijpers de vellen te drogen kunnen worden gehangen.
Als de vellen eenmal droog zij herhaal ik het procédé tot soms wel drie keer om zeker te zijn dat de krip en uitzetting van het papier is bereikt. Als het papier bij het verwerken van de uiteindelijke afdruk niet meer werkt zal het negatief ook bij de tweede belichting nog correct van afmeting zijn. Het negatief zal immers niet meer krimpen bij het gebruik.
Als de bladen eenmaal droog zijn kunnen deze aan een zijde licht worden bevochtigd waarna ze tussen twee planken kunnen worden geplet. Hierdoor worden de vellen weer vlak.
- Geschreven door Jos Houtvast
Voorbewerken (papier-lijmen)
Als het papier eenmaal is voor gekrompen, is het van belang de te bedrukken zijde te voorzien van een lijm-laag. Deze bestaat uit een gelatine oplossing welke met een kwast kan worden aangebracht of middels een dompelbad.
Mengsel bereiden.
De gelatine welke wordt gebruikt kan worden verkregen uit verschillende bronnen. Zo kan gebruik worden gemaakt van de gelatine welke voor voeding wordt gebruikt in de vorm van blaadjes. Daarnaast is de gelatine voor industriële toepassing ook te gebruiken welke als korrel of fijn poeder verkrijgbaar is.
Voor onze doeleinden kan gebruik worden gemaakt van de vellen welke in de supermarkt kunnen worden verkregen.
Naast de gelatine is een mengsel nodig van chroom-aluin, om de laag harder te maken als deze eenmaal is gedroogd. Het chroom-aluin mengsel wordt gemaakt door 5 gram chroom-aluin op te lossen in 100ml demi water.
- Gelatine en water laten inweken, op kamer temperatuur ca 1 uur.
- verwarmen tot ca 50 graden tot gelatine volledig is opgelost (gesmolten)
- mengen met chroom-aluin onder voortduren roeren. (langzaam toevoegen)
Bewaren kan door invriezen in blokjes. (50 ml) let op chroom aluin niet toegevoegd in de ingevroren blokjes. Deze pas toevoegen bij het daadwerkelijk gaan gebruiken van de samenstelling.
Verhoudingen.
Voor het bereiden kan gebruik worden gemaakt van onderstaande verhoudingen.
Chroom-aluin | |
gedemineraliseerd water (accuwater demi water) | 100 ml |
chroom-aluin | 5 gram |
Gelatine | |
Gelatine | 3 gram |
gedemineraliseerd water (accuwater demi water) | 100 ml |
chroom-aluin | 10 ml per 100 mlgelatine |
Kwasten.
Het aanbrengen van de vloeistof door deze met een kwast te verdelen over de te bedrukken zijde van het papier. Na drogen moet deze behandeling worden herhaald, soms is een derde laag werkelijk om een harde toplaag te genereren.
Dompelbad.
Voor het laten intrekken van de vloeistof in het papier, kan gebruik worden gemaakt van een platte bak, waar n ach 15 minuten het papier doorweekt is met de vloeistof. Door de te bedrukken zijde bij het uit het bad halen langs de rand te strijken, word de overbodige vloeistof meteen verwijder. Na drogen is een harde gladde toplaag ontstaan welke veelal een beter resultaat geeft dan het aanbrengen met een kwast.
- Geschreven door Jos Houtvast
Voorbewerken (insmeren)
Aanbrengen van de mengverhouding gom, calcium-dichromaat en pigment.
- Geschreven door Jos Houtvast
Voorbewerken (uitspoelen)
spoelen met lauw water, voorkeur licht stromen waardoor regelmatig verversen.
in laten rusten om tijd te geven om uit te spoelen.
totaal kan wel 30 minuten duren.
punten in de foto extra uitwassen om donkere plekken te voorkomen of detail te verwijderen dit door gebruik te maken van een echt penceel.
- Geschreven door Jos Houtvast
Voorbewerken (oplichten)
Na laatste drukgang kan de verkleuring van de kalium-dichromaat worden uitgespoeld met aluin.
- Geschreven door Jos Houtvast
Voorbewerken (prepareren)
Na goed drogen kan de foto worden voorzien van een beschermlaag. hiervoor kan gebruik worden gemaakt van parketlak. Door het aanbrengen met een roller ontstaat een toplaag welke niet 100% glad is, dit heeft soms een mooi resultaat.
Dit geeft een matglans gloed, tevens een bescherming tegen vuil en vocht.
- Geschreven door Jos Houtvast